Thank you 4 the Pop Music

Thank you 4 the Pop Music

Thank you 4 the Pop Music

 

Het eerste korenfestival in de Grote kerk in Alkmaar, op zondagmiddag 20 oktober van 13 tot 17 uur.

 

Zes koren uit Alkmaar en omgeving presenteren samen een reeks van opeenvolgende concerten op deze zondagmiddag. De ‘Popmuziek’ staat centraal en dat staat garant voor bekende muziek, deels meeslepend en swingend met een beat, tot aan mooi en gevoelig. Amateurzangers en zangeressen onder aansturing van professionele dirigenten en muzikanten brengen het beste uit hun repertoire.

 

De koren die gedurende het seizoen hun eigen concerten geven, hebben elkaar gevonden in dit unieke initiatief om in de grootste locatie van Alkmaar samen een middag vullend programma uit te voeren. De deelnemende koren zijn Popkoor Atlantis, Popkoor Prestige, Het Langedijker Koor, Popkoor SpoorBijSter, Popkoor Spot-On! en Popkoor SurpriSing.

 

“We kennen dit soort programma’s wel uit de grote steden, op mooie grote locaties, maar in onze regio heeft de amateurkunst van (pop)koren het nog niet eerder zover gebracht”, zegt producent Roelof Hilgersom. “Waarom we dit doen is omdat het aansluit op de ‘hype’ van zingen in soms grote popkoren die in meerstemmige arrangementen bekende muziek brengen. Ieder koor brengt in 30 minuten haar hoogtepunten. Op die manier komen ruim 350 zangers en zangeressen op het podium. Het idee was eerst om uit de zustersteden van Alkmaar popkoren bij elkaar te brengen, maar toen bleek dat goede populaire koren uit de directe omgeving makkelijker zijn te verenigen is daarvoor gekozen. Er is wel een beetje lef voor nodig om ‘groot’ te gaan denken en dus meer risico te nemen, maar het enthousiasme is groot bij de organisatoren en de medewerking van de Grote Kerk en de Gemeente Alkmaar heeft ons geholpen”.

 

De grootste succesfactor is natuurlijk het publiek, want een volle Grote Kerk geeft wel een aparte ambiance, om de toegangsdrempel laag te houden is de ticket prijs slechts €7,= en voor kinderen tot 12 jaar is toegang gratis.

 

Aan de dirigent van organiserend Popkoor Atlantis, Klaas Kloppenburg, de vraag: wat zegt het thema van het korenfestival ‘Thank you 4 the Pop Music’ jou? “Het is fantastisch want er is zoveel mooie popmuziek. Popmuziek is voor mij: bereikbare muziek, niet te ingewikkeld en bij voorkeur een “pakkend” liedje. Het thema is breed. Eigenlijk is een goede omschrijving van de popmuziek die wij bij Atlantis graag zingen: alles wat op radio 2 te horen is.

 

Oude of nieuwe nummers wat heeft je voorkeur? “Mijn criterium is meer, kent men het liedje al? Dan hebben koorleden al een ‘link’. Niet alle nummers hebben een goede ‘koorgeschiktheid’ daar let ik goed op”.

 

Welke uitdagingen biedt dit korenfestival voor jou als dirigent? “Nou dat is een specifieke uitdaging want niet alleen mijn koor Atlantis zingt, wij vullen het koor aan met zangers uit mijn koren uit Hoorn, die gebruiken dezelfde arrangementen maar nu moet deze zangers wel samen één koor vormen. Niet alleen muzikaal is dat een uitdaging, het moet goed voegen, en ook logistiek. Het optreden zal extra spanning geven”.

 

“Het grote podium in de Grote kerk, met veel publiek, dat geeft een uitdaging maar ook een enorme kick en ik zie het aan de koorleden hoe ze reageren op het publiek. Daar doen we het voor. Als je nooit een flinke uitdaging aangaat dan is er ook nooit een mooie piek”.

 

Je arrangeerde spontaan een medley van ABBA-nummers voor de centrale ‘finale’ van het programma. “Ja dat wordt gewoon héél leuk. Als ik hoor hoe het nu al is, als we het repeteren bij de verschillende koren, dan verwacht ik een mooie ontlading op dat moment aan het einde van de middag. En als het publiek zich dan ook durft zich te laten horen….fantastisch”.

 

Vraag aan producent Roelof is: zal succes van dit programma tot een vervolg kunnen leiden? “Nou ik kom net uit de Merseybeat stad Liverpool en het is niet moeilijk om dan geïnspireerd te raken voor een thema dat een volgend jaar centraal zal kunnen staan”.

 

Tickets zijn te koop bij www.thankyouforthepopmusic.nl  of via de Grote Kerk, de deelnemende koren en winkeliers in Alkmaar en Broek op Langedijk (zie de site).

Thank you 4 the Pop Music

Like Thank You For The PopMusic op Facebook

En kijk welke koren er allemaal aan meedoen!